Bugg

De vanligaste sällskapsdanserna i Sverige är foxtrot, one-step och bugg. Bugg är en svensk pardans som dansas till musik i fyrafjärdedelstakt i vanligtvis snabbt tempo. Det är en helt improviserad dans, och föraren för följaren i olika snurrar och turer.

Buggen skiljer sig från många andra danser eftersom de som dansar inte håller om varandra, som de till exempel gör i foxtrot och vals. Det man gör är att hålla varandra i den ena eller i båda händerna under större delen av tiden och byter grepp ofta. Det går att bugga både till dansbandsmusik och till populärmusik.

Namnet bugg kommer från jitterbug, som är ett samlingsnamn för en massa olika swingdanser och de danserna har skapat grunden för bugg. Den nuvarande formen av bugg började från år 1968, då det började dansas i Gävle och även lite tidigare i Örebro. Det var dock inte förrän 1978 som buggen kom till Stockholm.

Skillnaden på bugg och de danserna som dansen grundas på så har buggen sitt grundsteg på 4 taktslag. Det som är säkert är att buggen alltid har förändrats och utvecklas, och att den fortsätter att göra det.