Etikett för herrar idag

Vett och etikett är inte de vanligaste orden i det moderna samhället. Även om seden att öppna dörrar för kvinnor och putta in stolen under dem inte längre är aktullet finns det andra sätt att visa att man är en gentleman.

Etikett är allt från att veta vilka bestick man ska äta med på en fin middagsbjudning till att veta hur man klär sig rätt och propert. Det kanske viktigaste är också att tala ordentligt och veta när var sak har sin plats. Ordet gentleman kommer från Storbritannien och betyder en väluppfostrad man. En gentlemans vanor, språk, kläder och beteende är sammanbundet med de högre samhällsklasserna. En gentleman står alltid vid sitt ord och är alltid artig. Gentlewoman finns också och innebär samma sak som en gentleman. Det är en kvinna av hög socialklass med hög standard av beteende och uppförande. Den förste gentlemannen i Europa sägs vara Georg IV av England och vann ‘titeln’ tack vare sin eleganta klädsel samt fläckfria uppförande. Vill du läsa mer om hur du blir en gentleman kan du kolla in herrmode på gentlemannaguiden.

 

Så här kunde gentlemän se ut förr. Bildkälla: Gentlemannaguiden

Bete dig som en gentleman

 • Var måttlig. Det gäller för alla, mat, dryck och alla former av nöjen. Detta gäller i språket också. Språket ska vara rent och återhållsamt.
 • Vara ren. Excesser av olika slag undviks och återspeglar den personliga hygienen. Renhet är en dygd och hud, naglar, tänder, hår och boende hålls i ordning och rent.
 • Var osjälvisk. En gentleman sätter inte sig själv i första hand. Han tar inte den bästa platsen, när han sitter ner tar han så lite plats som möjligt och lämnar sätet åt någon annnan om det inte finns plats över.
 • Var tålmodig. En gentleman brusar inte upp. Han håller lugnet och har en lång stubin. Ibland behöver en gentleman medvetet låtsas ignorera det han hör eftersom vissa beteenden och ord inte är värda att svara på.
 • Lite på andra. Dra inte snabba slutsater utifrån det som ses eller hörs, en gentleman är medveten om att en cynisk eller misstänksam inställning till medmänniskor är en fiende.
 • Respektera andra. En gentleman anpassar sitt språk och beteende enligt den omgivning han befinner sig i. Han försöker aldrig att vara bättre än någon annan, han lägger stor vikt vid att lyssna och förstå sin omgivning.
 • Andras välmående ska vara i fokus.

 

Klä dig som en gentleman

Att klä sig snyggt var en självklarhet för en gentleman. Helt och rent var det enda sättet en man av högre börd hade på sig. Allt från finare skor till att bära slips, här kan du få tips på saker var gentleman ska ha i sin garderob. Om du vill ha tips på hur du knyter en slips kan du kolla in denna sida.

 • En gentlemans kläder sitter varken för löst eller för tajt. Passformen är a och o.
 • Tänk kvalité inte kvantitet. Högre kvalité ser inte bara bättre ut, de sitter även bättre och håller därför längre.

 

Så här kan en modern gentleman klä sig. Bildkälla: Ape to Gentleman

 • Tänk lite extra på skjortan. Skjortärmarna bör inte vara för breda och i nacken skall kragen sitta helt perfekt.
 • En klassisk siluett på kostymen är en kavaj med välkonstruerade axlar och en traditionell kavajlängd. Alla passar inte i den klassiska modellen, tänk på kroppsformen.
 • Tänk på färgkombinationen. Genom en färganalys kan du ta reda på vilka färger som passar din hud-, ögon- och hårfärg. Ta den informationen och matcha det med de färger och textiler som passar ihop och du kan hitta en look som du kan bära i evig tid. Det är väldigt viktigt at veta vilka färger som passar tillsammans och ska ses som ett plus om de framhäver dina bästa sidor.
 • Tänk på accessoarerna. En snygg klocka som är välomhändertagen och en näsduk i fickan. Tänk slipsnål och manshettnappar, snygg men inte pråligt.

En gentleman tänker på att allt ser snyggt ut.

 

Klipp dig som en gentleman

I dagens samhälle är en gentlemans hår inte likadan som det var förr. Den klassiska stilen är fortfarande högst populär men det finns fem andra hårstilar som även passar en gentleman idag.

 

David Beckham bär en modern gentlemanna stil. Läs mer på länken nedan.

Den klassiska stilen med kort hår på sidorna och i nacken är enkel, praktisk, maskulin och framförallt – respektabel. Förr var hårstilen lika viktig som kläderna för att inge respekt. Här kan du kolla in fler tips på en modern gentlemans hår.