Socialdansens vett och etikett

Det finns många frågor och funderingar kring socialdans: vem får dansa med vem? Vad spelas för musik? Vad är demokratisk dans och vad är att kasta kaffe i hörnet? Allt detta reder vi ut här!

Hur många låtar är en dans?

När man är ute och dansar och har blivit uppbjuden eller har bjudit upp så är det tänkt att man ska dansa med samma partner under två låtar. En dans är alltid två låtar, men på vissa platser i landet så är det fyra, två snabba och två långsamma.

Vad spelas för musik?

Det beror självklart mycket på vad bandet har för stil och musik, men många band håller sig till att alltid spela två snabba och två långsamma låtar i rad. Dessa låtar passar bra till bugg och foxtrot.

Vem får dansa med vem?

Alla får dansa med alla! Det måste finnas ett bra skäl att nobba någon en dans, då den generella inställningen är att ”alla dansar med alla”. Ett bra skäl skulle till exempel kunna vara att den som bjuder upp är lite för berusad. Den enda dansen som är ett undantag är den sista dansen som är till för ens livspartner.

Vad betyder demokratisk dans?

Demokratisk dans betyder att man får bjuda upp fritt, då herrarna/förarna ofta är färre gäller det som dam/följare att vara aktiv.

Vad är ”damernas” och ”herrarnas”?

Det finns något som kallas för ”damernas” och ”herrarnas” i vissa delar av landet, och det är detta som gäller på dansgolvet. Dock är det mer modernt att använda sig av orden ”förare” och ”följare” istället, då detta in begränsar sig till kön.

Finns det någon klädkod?

Det finns ingen klädkod när det kommer till socialdans, men du bör ha på dig bekväma skor och kläder för att orka dansa i flera timmar. Det är flera dansare som har med sig flera tröjor att byta med under kvällen då man ofta blir för varm när man dansar.

Vad är dansriktning för något?

Det är viktigt att hålla reda på dansriktningen på dansgolvet. Man dansar alltid motsols på dansgolvet, och detta gör att man krockar mindre med varandra och kan då förhindra skador. Som danspar ser man båda till att man dansar motsols, och det är självklart OK att säga till danspar som dansar åt fel håll att börja dansa åt rätt håll.

Varför töms dansgolvet på givna tider under kvällen?

En eller flera gånger tar bandet en paus, och många av de som brukar vara ute och dansa socialdans passar på att gå till cafeterian innan bandet har gått på paus för att slippa att stå i lång kö. Fråga i entrén eller i cafeterian för att ta reda på när pauserna är, så kan du också slippa stå i kö för att få tag i ett gott hembakat bröd eller cocktaildrink.

Och slutligen, vem är det som kastar kaffe i hörnet?

Golvet är viktigt när du dansar, och vissa golv är halare eller strävare än andra. När det ligger kaffe i hörnet på dansgolvet beror detta på att golvet är strävt, och då kan du dansa på kaffet för att få skorna att bli lite halare och på det sättet få bättre glid under fötterna. Kaffet finns oftast bakom pelaren till vänster om scenen.