Linedance – Historia och kultur

Trots att linedance kopplas ihop med countrymusik och dans, så har det sina likheter med folkdans. Många folkdanser dansas i unison med dansare arrangerade i en eller flera rader och är oftast kopplade med dansaren bredvid dem; medan de här raderna beskrivs som ”lines” (linjer), så rent geometriskt så kan de även vad böjda, bilda små hörn och ibland vara icke-linjära. Länderna på Balkanhalvön, bland andra, har en rik historia inom linedance som finns kvar än idag. De här danserna används även i de internationella folkdans rörelsen. Folkdanser inom linedance har många former: linjer i par där dansarna är riktade emot varandra, eller en linje formad som en cirkel, eller så följer linjen runt dansgolvet. Dansarna kan även hålla varandra i handen, eller lägga händerna på varandras axlar, eller hålla i varandras bälten.

Frånvaron av en fysisk kontakt mellan dansarna är, dock, ett utmärkande drag inom linedance i västern. Linedance har följt med många populära musikstilar sen det tidiga 1970-talet, bland annat pop, swing, rock and roll, disco, salsa och jazz.

”Madison” var en populär linedance under det sena 1950-talet. ”San Francisco Stomp” ifrån 1961 möter definitionen av linedance. Minst fem stycken danser inom linedance som är starkt kopplade med country-western musik skrevs under 1970-talet, två av dem som utvecklades år 1972: ”Walkin’ Wazi’ och ‘Cowboy Boogie’, fem år innan hysterin kring disco bröt ut efter filmen ”Saturday Night Fever” år 1977, ungefär samma år som ”Tush Push” skapades. ”L.A. Hustle” började i ett litet disco i Los Angeles sommaren 1975, och nådde östkusten våren 1976. En annan linedance är ”Nutbush”.

Över ett dussin danser inom linedance skapades under 1980-talet för countrylåtar. I filmen ”Urban Cowboy” från 1980 reflekterades de suddiga linjerna mellan countrymusik och pop, och påbörjade ett nytt intresse för country kulturen, och västern modet, musik, och dans. Många tidiga danser inom linedance var omställningar från disco linedance.

Nu för tiden har linedance väldigt traditionella danserna till countrymusik, och inte så traditionella danser till icke-countrymusik. Nu så används det mer än endast den ”stereotypiska” countrymusiken, faktum är att linedance dansare dansar till de flesta musikstilar: country precis som modern pop, irländskt och latin för att bara nämna några få.

Linedance framförs och lärs ut i barer i västernstil, sociala klubbar, dansklubbar och balrum över hela världen. Det undviker obalansen mellan kvinnor och män partners som drabbar de flesta balrum/swing/salsa och dansklubbar. Det kombineras ibland med i dansprogram med andra former av countrystil danser, så som två-steg, och västern promenad danser, och även varianter av vals, polka och swing i västernstil.

 

”Electric Slide” var en discobaserad linedance som skapades och var populär under mitten av 1970-talet.

Kycklingdansen, som dansas i en cirkel, är ett exempel på en linedance som infördes av återupplivningen av Mod under 1980-talet.

Macarena var en hit som baserades på en linedance under mitten av 1990-talet.

Linedance nådde Europa, närd av ankomsten av Country Music Television, och uppmärksammades av den franska regeringen år 2008.