Dansskolor och vad som händer efter plugget

Här kan denna rubrik kanske låta lite kryptisk. Vad är det egentligen som menas med detta och vad syftar det hela på? Ska du som pluggat färdigt, tagit studenten och åkt runt på stan med studentskyltar och blommor helt plötslig stiga in i en dansskola? Nej, det är inte alls så det menas. Det handlar oftast mest om dansare, olika danser och hur roligt det är att dansa på denna blogg. I det här inlägget ska det tas upp de olika dansskolor som blir bästa valet samt vad du som gått en sådan skola färdigt kan förvänta dig för jobb.

Att lista sig för en dansutbildning är bara ett av de stora stegen i livet. Här är egentligen detta inte alls någon specifik utbildning som leder till ett specifikt arbete. Vad som är mycket vanligt är att det kombineras med skådespelarutbildning. I det fallet är det då Dramaten som är det stora målet för en bra utbildning för alla svenska studenter som vill lära sig riktigt dans.

Finns det skolor som TV-serien Fame handlar om

Motsvarigheten till amerikanska TV-serien Fame´s danskola i Sverige skulle faktiskt bli Dramaten. Något annat som kommer upp i samma klass finns inte i Sverige. För att uppleva en sådan utbildning med samma energi och inlevelse måste du välja att utbilda dig utomlands. Speciellt i USA, finns denna typ av dansskolor på universitetsnivå.

De bästa dansutbildningarna i Sverige

Här ska det kikas på svenska grundutbildningar gällande musik och dans. I och med det bortses det från det stora flaggskeppet Dramaten som har fört en mångfald av svenska artister, dansare, musiker och skådespelare till heta Hollywood. Nedan ser du som är intresserad ett antal bra alternativ.

  • 1-årig dansutbildning på Folkuniversitetet: Faktum är att Folkuniversitetet fram tills idag har levererat massor av kvalitativa utbildningar på en mycket hög nivå. Detta gör de även i detta fall. Här levereras en 1-årig utbildning inom dans som spänner över modern och nutida dans. Kan vara ett alternativ för den som vill prova på om en karriär inom dansens område är det som passar i livet.
  • Hvilan Modern Dance Academy: För dig som verkligen vill ta steget ut i den fria dansen med modern inriktning, är det Hvilan dansakademi som gäller. Här ligger detta på svensk högskolenivå och ger dig grunderna o modern dans för att kunna ta steget vidare till olika internationella dansutbildningar.
  • Balettakademien i Stockholm: Ja, här kommer du ju så nära Dramaten du kan komma. Faktum är att de för det mest använder samma lokaler för sina utbildningar. Här får du naturligtvis redan kunna lite för att kunna anta en utbildning på så pass hög nivå. Utbildningar finns inom alla dansstilar och allt börjar med balettkonsten, för att sedan utvecklas på ett modernt och professionellt sätt från det.
  • Andra dansskolor i vida världen: Naturligtvis kan just möjligheten att leva i en annan del av världen, vara något som ger dig kraften och viljan att utvecklas. Med anledning av det ska du inte enbart se möjligheten att utvecklas och utbilda dig inom dans i Sverige. Hela världen ligger öppen för dig. Det är bara att se vad som passar bäst och ansöka om platser på olika skolor. Är du smart kollar du även om det finns möjligheter att få studiestöd och eventuellt ett studielån för ditt val. Faktum är att det finns många olika utbildningar runt om i världen som ger dig rätten till detta.

Hur blir livet efter dansskolan

Ja, hur ditt liv kommer att se ut efter att du ä ren färdigutbildad och professionell dansare finns det ingen som kan sia om. Här beror det på dina egna mål. En del öppnar egna dansskolor, medan andra tar dansroller i olika filmer. Sedan finns det de som ger sig in och tävlingsdansar. Andra tar jobb som danslärare på olika skolor. Är du den som gör bra ifrån dig och får strålkastarljuset på dig som väl anlitad och populär dansare i Sverige. Ja, då är galaxen av ditt mål med dansen oändlig. Här kan det bli du som vinner nästa danstävling på TV.

Fotokälla: Sydsvenskan