Foxtrot

Tillsammans med bugg och one-step så är foxtrot en av de vanligaste sällskapsdanserna i Sverige. Foxtrot dansas till musik i fyrafjärdedelstakt och det dansas vanligtvis till dansbandsmusik eller annan populärmusik.

Foxtrotdansen i Sverige skiljer sig från foxtrotdansen i de engelsktalande länderna. Foxtrot kom år 1914 och samma år kom även dansen castle foxtrot. Rytmen i foxtrot är 1 – 2- 3- och (slow-slow-quick-quick). Den foxtrot som först dansades var snabb och innehöll en del hopp, men hoppen togs bort i slutet av 1910-talet. På 1920-talet så sänktes tempot och har samma tempo än idag. Foxtrotdansen kom inte till Sverige och Europa förrän 1920 på grund av första världskriget. Efter ett tag så utvecklades även en långsammare version, slowfox, och en snabb som kallas för quickstep. Dock så skiljer sig slowfox och quickstep så mycket från foxtrot att de borde anses som separata danstyper.

Den dans som på svenska heter foxtrot dansas inte i hela världen. Dansen i Sverige som dansas med rytmen slow, slow, quick, quick dansas även i Norge, Danmark, Tyskland och Österrike.